Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Jäsenkirjeet

MUUTOKSEN AIKA

Olemme kehittämässä Strengellien Sukuseura ry:tä ja sen toimintaa tuleville sukupolville. Kehitystyötä teemme uudistamalla nettisivumme ja perustamalla facebook-yhteisön sekä julkaisemalla kerran vuodessa oman jäsenlehden. Jäsenretkiä ja tapahtumia tulemme järjestämään kaksi kertaa vuodessa. Muutos koskee myös sukuseuramme sääntöjä, niissä on havaittu puutteita jotka eivät enää palvele Strengellien Sukuseura ry: tarpeita. Lisäksi olemme päättäneet palata pitkästä aikaa sukuseuramme juurille, Olof Strengellin kotiseudulle Kuopioon, jossa seuraava vuosikokouksemme pidetään lauantaina 27.08.2016.

Lähes viisisataa jäsentä käsittävälle sukuseurallemme olisi ehkä hyväksi pitää vuosikokouksen ajankohta ja paikka tulevaisuudessa aina samoina. Siten sukuseuramme laaja jäsenkunta tietäisi jo hyvissä ajoin missä Strengellin Sukuseura ry:n jäseniä ja sukulaisia varmimmin tapaa. Vuosikokouksesta tulisi näin vuosiksi eteenpäin ”traditio”, Suuri Strengellien Sukujuhla, jonne kannattaa tulla kauempaakin.

Ja mikä olisikaan perinteisin ja sopivin kaupunki Strengellien Sukujuhla -vuosikokoukselle kuin Kuopio, jossa sukuseuramme 04.11.1973 perustettiin.

Leena-Kaarina Kaunonen Brown

Strengellien Sukuseura ry:n puheenjohtaja 

 

 

38. Sukututkimuspäivät Salossa

Teksti: Jari J. Laiho

Osallistuin sukututkimuspäiville kahdessa roolissa. Ensiksi kotiseutuihmisenä ja toiseksi sukuseuralaisena.

Perinteikkäässä varsinaissuomalaisessa kartanoiden ympäröimässä Salossa keskityttiin ensiksi teemaan: Varsinais-Suomen ruukit suku- ja henkilöhistorian valossa. Toiseksi Kartanoelämää Kuninkaantien varrella.

Tutkimuksellista sisältöä pohdittiin mm. luennolla: ”geneettisen tiedon käyttö sukututkimuksen apuna”.

Kokonaisuutena tällaiset tilaisuudet tarjoavat niin sukututkimusta tekeville kuin harrastajille tai muuten vain mielenkiintoa tunteville mahdollisuuden tavata vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin asianharrastajiin. Tämä on erityisen tärkeää kasvottomalla internet-aikakaudella. 

Erityistä mielenkiitoa minussa herättivät päivien esitelmät. Olisiko niistä saadulla tiedolla suoraan tai välillisesti hyötyä itselle suku- ja henkilöhistorian tutkimustyössä.

Sukututkimuksen ensimmäisestä Suomalaisesta suomeksi kirjoitetusta oppaasta tulee ensi vuonna kuluneeksi 60 vuotta (ruotsinkielinen ilmestyi jo 1947). Tästä nykypäivän kirjallisuutta ja tutkimustietoja on tämän jälkeen kertynyt valtavasti lisää.

 Uuden ajan alkua voisi kuvitella olevan geenitekniikan hyödyntäminen. Omasta suvusta kun kirjoitettuja lähteitä ei enää välttämättä ole paljoa käyttämättä. Perehtyminen uuteen tutkimustapaan vaatii kuitenkin paneutumisen niin geneettiseen tutkimukseen ja sen tulosten analysointiin kuin niiden tietojen vertaamiseen ja yhdistämiseen perinteisen sukututkimuksen sekä yleisen historian kanssa.

Toinen hyvä syy vierailla tällaisissa tilaisuuksissa on suuri esittelijöiden sekä asianharrastajien joukko. Keskusteluyhteys syntyy helposti ja uutta tietoa saa paljon. Mieleenpainuvaksi kokemukseksi jäi mm. sota-ajan valokuvat. Kuvista löysin paljon paikkoja, joissa omat sukulaiset ovat osallistuneet taisteluihin. Valitettavasti aika ei riittänyt käydä mittavia kokoelmia läpi oman sukulaisen löytämisen toivossa. Toisaalta kuvat ovat hyvässä tallessa eikä niiden myöhempi tutkimus näin ollen ole mahdotonta.

Toivottavasti seuraaville sukututkimuspäiville saamme oman Strengellien sukuseuran näyttelypöydän aikaiseksi.

Jari J. Laiho
Jalmari Strengellin tyttären poika

Sukuseuran varapuheenjohtaja