Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sukututkimus

Erkki Strengell

SUKUTUTKIMUKSEN ALOITTAMINEN

Strengellien suvun sukututkimukset on aloittanut Erkki Strengell vuonna 1947 keväällä, kun historian opettaja pyysi Erkkiä Juankosken yhteiskoulussa laatimaan vanhempien ja sukulaisten avustuksella sukupuun. Alkusysäyksen jälkeen ja varsinkin, kun 04.11.1973 Kuopion kirjastossa perustettiin Strengellien Sukuseura  ry.  sukututkimukseen  ovat päässeet mukaan kaikki halukkaat.

Olen kotoisin Muuruvedeltä ja pääsin 25 kilometrin päähän Juankoskelle oppikouluun. Koulutiellä kului viikko ja matka viikonloppuisin kotiin oli pitkä ja vaivalloinen. Ei ollut linja-auto vuoroja, eikä polkupyörääkään, joten matka oli kuljettava jalkaisin lumettoman aikana ja talvella suksilla. Siihen aikaan ei ollut peruskoulua, kuten nykyään. Oli maksettava lukukausimaksut koululle eli opiskelu ei ollut aivan ilmaista.

”Nyt tehdään sitten jokaiselle oppilaalle sukupuu”, sanoi Juankosken yhteiskoulun opettaja keväällä 1947 kotiseutuhistorian tunnilla. Seuraavan viikon tuntia varten piti kerätä opettajan johdolla tehtyyn kaavioon tiedot ainakin oppilaasta itsestään, vanhemmista ja isovanhemmista sisaruksineen sukupuu lehdiksi. Se seuraava sunnuntai meni näitä tietoja kerätessä.

Äidilläni oli hyvä muisti, ja hän muisti myös isän puoleiset sukulaiset, koska asuinpaikat olivat lähekkäin. Syntymä- ja kuolinaikojen suhteen tuli pulmia, mutta äiti keksi etsiä tietoja sukuraamatusta, johon ne oli merkitty. Suorastaan odotin seuraavaa historiantuntia; oliko luokkatovereillani suurempi sukupuu kuin minulla?  Suurimmalla osalla oli kuitenkin paljon vähemmän tietoja. Valitettavasti ensimmäinen sukupuu ei ole enää tallessa, sillä tietojen karttuessa piti aina tehdä vain isompi sukupuu, ja entinen hävittää. Sukulaisvierailuilla tiedot karttuivat, ja sen jälkeen alkoivat kierrokset kirkkoherranvirastoissa arvokkaita kirkonkirjoja tutkimassa.

Aluksi muutamat kirkkoherrat eivät antaneet edes koskea kirjoihin, vaan sanelivat sieltä tiedot kysyjälle. Ruutupaperille kirjoittelin tiedot muistiin, sekä sitten kotona kirjoituskoneella ja panin ne kansioon. Kesä- ym. lomilla kiertelin lähes kaikki entisen Kuopion ja osan myös Mikkelin läänin kirkkoherranvirastojen toimistot sukutietoja kyselemässä ja etsimässä. Maakunta-arkistojen tietojen selvittämisessä auttoi Mikkelissä asunut vaimoni veli Väinö Hartikainen, jonka kanssa sitten viikonloppuisin yökaudet setvittiin löytöjä ja niiden merkitystä.

Muutakin elämään mahtui kuin sukututkimusta. Piti urheilla, perustaa perhe, käydä ammattia varten koulut sekä Kuopiossa, että myös Tampereen yliopistossa. Aktiivivuosinakin sukututkimus pysyi koko ajan vireillä. Kuopion kirjastossa 1960-luvulla istui mikrofilmien ääressä muitakin yhtä innokkaita tutkijoita, varsinkin Mirja ja Erkki Silvennoinen, maisteri Tyyne Rissanen sekä Toivo Pietikäinen. Strengell on näppärä nimi, pistää silmään helposti mikrofilmeiltä, koska se on erilainen täällä savolaisnimistössä. Ehkäpä juuri tämä sukunimen erilaisuusukin herätti vielä enemmän uteliaisuutta, miksi suku on eksynyt tänne sisämaahan. (Strengellien sukukirja 1. s. 8 )

 

Strengellien Sukuseura ry:n perustaminen

Strengellien Sukuseura ry. on perustettu 04.11.1973 Kuopiossa ja mukana tuolloin oli 61 sukuun kuuluvaa henkilöä. Sukuseuran sääntöehdotus oli laadittu jo etukäteen ja lähetetty muutamille sukuun kuuluville henkilöille, että he alustavasti tutustuisivat ehdotukseen. Myöskin sukuseuran johtokuntaa varten oli tehtäväjakoehdotus. Keskustelujen jälkeen kaikki hyväksyttiin yksimielisesti niin, että sukuseura päätettiin perustaa ja perustamiskirjan Yhdistysrekisterin hyväksyttäväksi allekirjoittivat Erkki ja Ritva Strengell ja Martti Strengell. Sukuseura aloitti toimintansa heti sen perustamisesta lähtien. Johtokunnan esimieheksi (joksi puheenjohtajaa tolloin sääntöjen mukaan kutsuttiin) valittiin Erkki Strengell ja varapuheenjohtajaksi Martti Strengell 1973–1981. (Strengellien sukukirja 1. s. 41)

 

          

Strengellien Sukuseura Ry:n perustamiskokous 04.11.1973 Kuopiossa. Erkki Strengell kuvassa neljäs vasemmalta.Strengellien Sukuseura Ry:n perustamiskokous 04.11.1973 Kuopiossa. Erkki Strengell kuvassa neljäs vasemmalta.Strengellien Sukuseura Ry:n perustamiskokous 04.11.1973 Kuopiossa.    

Erkki Strengell kuvassa neljäs vasemmalta.